Barry Sheene

Wat zijn de gevaren van motor racen

Racen op een motor, voor de meeste jongens en meiden is dit een jeugddroom. Het heeft iets onoverwinnelijks. De adrenaline die door je bloed heen raast, de ronkende motor onder je. Het is magisch. Maar motor racen is helaas niet zonder gevaar. Hoe mooi de sport ook is, je moet er rekening mee houden dat motor racen gevaarlijk is en dat het handig is dat je je ook bewust van die specifieke gevaren. Op het moment dat je hier namelijk bewust van bent kun je maatregelen treffen om de risico’s te verminderen.

Valpartij

Het grootste gevaar in de motorsport is natuurlijk wel het krijgen van een valpartij. Tijdens het motorracen scheur je met een enorme snelheid over het circuit. Je kunt je voorstellen dat als je dan een schuiver maakt dat je hard terecht kunt komen. Als je geluk hebt kom je weg met een paar schrammen, heb je pech kun je botten breken of nog erger. 

Om dit soort risico’s te beperken is het belangrijk om goede persoonlijke bescherming te dragen. Denk dan bijvoorbeeld aan het dragen van een helm, motorpak, laarzen en een speciale bescherming voor rug en organen. Cruciaal om niet zonder deze bescherming te rijden want het risico op schade is daardoor enorm.

Een te zware motor

Er zijn verschillende race motoren en het gevaar is dat je op een motor gaat racen die niet bij jou past. De ene race motor heeft een zwaardere motor dan de andere race motor. Het is belangrijk om te ontdekken welke type motor jij aan kunt. Als je op een te zware motor gaat rondcrossen loop je het risico dat je de motor niet aan kunt en dus een zware val maakt. 

Botsingen

Het is wat minder voorkomend dan een schuiver door de bocht maar zeker wanneer je met meerdere coureurs op de baan aan het racen bent kun je te maken krijgen met het feit dat je botst op een andere coureur. Dit is een hele vervelende en ook gevaarlijke situatie. Afhankelijk van de snelheid waarmee je op elkaar botst, kan dit hele grote gevolgen hebben.

Meer te weten komen

Motor racen

levensloop

licentie