Barry Sheene

De levensloop van Barry Sheene

Iedere sport heeft zo zijn eigen helden. Het voetbal heeft Johan Cruijff, het tennis heeft Richard Krajicek en de motorsport heeft Barry Sheene. Deze Australische coureur heeft geschiedenis weten te schrijven in de motorsport. Juist in een periode dat de sport nog niet zo gehypet was als dat het nu is, wist Barry Sheene precies wat hij moest doen om de motorsport nog meer in te kaart te krijgen. Barry Sheene is een van de helden binnen de motorsport met een bijzondere, maar ook tragische levensloop.

Tweevoudig wereldkampioen

Barry Sheene wist in 1976 en 1977 wereldkampioen te worden in de 500cc klasse. Dit is een ongekende prestatie. Twee keer achter elkaar wereldkampioen worden, dat doet niet iedereen. Maar ook de tijdsgeest van de motorsport was natuurlijk heel anders dan dat de motorsport tegenwoordig is. Daar zit veel verschil in, toen en nu.

Barry Sheene was de held van de jaren 70. Hij wist precies wat hij met een motor moest doen, beschikte over een uitzonderlijk talent én lef. Hij overleefde bizarre crashes en zat vol met ijzeren platen in zijn lijf. Dat schrikte hem niet af om te blijven racen. Dat was namelijk zijn lust en zijn leven en met succes ook.

Het noodlot

Ondanks al het succes dat Barry Sheene kende in de motorsport kwam er helaas een punt in het leven van Barry dat het hem niet mee zat. De vele crashes die hij had overleefd en de gevechten die hij had gewonnen op de track, zouden hem met het noodlot wat hij zou treffen niet kunnen helpen. Barry Sheene kreeg in 2002 namelijk de diagnose keel en maagkanker.

Dapper vocht hij tegen de ziekte, onderging chemo en bleef sterk tot het einde. Maar helaas wist de kanker het gevecht te winnen en verloor Barry Sheene op 10 maart 2003 het leven. Hij werd slechts 52 jaar jong. Veel te jong overleden maar vooral altijd zal hij een held blijven in de motorsport. Tweevoudig wereldkampioen en een uitzonderlijk coureur.

Er zijn niet veel coureurs als Barry Sheene geweest, zijn vrolijke verschijning en charmante lach wisten mensen te veroveren. En dan ook nog met fantastische rij skills. Barry Sheene was een ‘one of a kind.’

Meer te weten komen

Motor racen

licentie

gevaren