Barry Sheene

Hoe haal je de licentie om te mogen motor racen

Circuit racen is een van de mooiste onderdelen van de motorsport. Heerlijk vol gas met je bike over het circuit, half schuin door de bochten op zoek naar spanning en adrenaline. Maar om te mogen racen op het circuit heb je een licentie nodig. Je kunt dus niet zomaar gaan racen wanneer jij dat wilt. Deze racelicentie is belangrijk vanwege de veiligheid. In het vroegere verleden zijn er veel ongelukken gebeurd binnen de motorsport en het racen met een licentie vermindert dit risico aanzienlijk. Door het racen met een licentie is wel gebleken dat een coureur bekwaam is. Er zijn meerdere manieren waarop je een licentie kunt behalen.

T.O.M.S cursus

Je kunt op diverse manieren een race licentie behalen maar de meest populaire manier om dit te doen is via de T.O.M.S cursus. Deze training bereid je voor op het rijden op een circuit, en als je deze training met goed gevolg hebt afgerond krijg je de felbegeerde racelicentie. Een T.O.M.S cursus is een van de manieren om goed voorbereidt naar het circuit te gaan.

Tegenwoordig heet de T.O.M.S cursus overigens de C licentie maar in de volksmond is de T.O.M.S cursus nog steeds het meest bekend.

De training inhoudelijk

Het behalen van je race licentie is geen gemakkelijke taak. Er komt best een hoop bij kijken en er zijn er genoeg die het niet redden. Enige voorbereiding op de cursus is dan ook wel belangrijk. Het is bijvoorbeeld belangrijk om goed uitgerust op de cursus te verschijnen. Ook mag je absoluut niet te laat komen, dit heeft een negatieve invloed.

Tijdens het racen op een circuit verlies, je mede door het dikke pak en het fysiek zware gedeelte, een hoop vocht. Het is dan ook belangrijk om goed te blijven drinken. Anders loop je het risico om uit te drogen. 

Je moet op een aantal elementen laten zien dat jij controle hebt over de motor en geschikt bent om te racen op het circuit. Als je de cursus succesvol hebt doorlopen krijg je dan ook eindelijk die felbegeerde racelicentie en ben je klaar voor het echte werk op het circuit. Maar vergis je niet, de T.O.M.S cursus of C-licentie cursus is niet gemakkelijk!

Meer te weten komen

Motor racen

levensloop

gevaren