Barry Sheene

Motor racen, wat heb je ervoor nodig?

Iedere motorliefhebber zal erkennen dat er geen mooiere sport is dan de motorsport. De spanning en de sensatie. Het is geen saaie sport maar je moet ook fysiek sterk zijn om te kunnen crossen. Of je nu speedway wil doen, motorcross of grasbaanraces, de motorsport heeft ontzettend veel te bieden. Elke tak binnen de motorsport is uniek en bijzonder. Maar om te gaan beginnen met racen is het wel handig dat je weet wat je ongeveer nodig hebt om te kunnen starten. Het is namelijk belangrijk dat je jezelf goed voorbereidt voordat je gaat crossen. 

Een motor!

Dit klinkt natuurlijk een beetje gek, maar het is vrij logisch. Als je wilt gaan crossen heb je natuurlijk een motor nodig. Motoren kun je in diverse klassen kopen. Dit wordt ook wel uitgedrukt in het aantal CC. Wanneer je bijvoorbeeld je kind gaat laten rijden begint deze vaak in de 50cc klasse. Dit is de lichtste klasse binnen de motorsport.

Het is nooit aan te raden om in een hele hoge klasse te beginnen. Hoe hoger het aantal CC, hoe meer power en hoe zwaarder het is. Dus het is heel raadzaam om een motor te kiezen die je fysiek ook aan kunt. Een te zware motor kan riskant zijn en tot ongelukken leiden. 

Beschermingsmiddelen

Zoals je je kunt voorstellen kun je op een crossmotor nogal te maken krijgen met ongelukken. Je rijdt met een hoge snelheid over een track en als je zonder beschermingsmiddelen een smak maakt dan kun je al gauw zwaar letsel oplopen. Dat wil je natuurlijk ten alle tijden voorkomen dus is het belangrijk dat je ervoor zorgt dat je voldoende beschermingsmiddelen draagt.

Wat heb je dan nodig voor beschermingsmiddelen om te kunnen motorracen?

Een helm

Een helm is een belangrijk onderdeel van de persoonlijke beschermingsmiddelen. Als je aan het racen bent dan kan het gebeuren dat je een flinke smak maakt. Een helm voorkomt dat je ernstig letsel oploopt aan je hoofd. Een helm is dus heel erg belangrijk.

Een bodyprotector

Als je gaat racen is het belangrijk dat je een speciale bodyprotector draagt om je ribben en andere cruciale organen van je lichaam te beschermen bij een eventuele val

Motorpak

Een motorpak is erg belangrijk om ervoor te zorgen dat je huid beschermd blijft tijdens een val. Als je zonder bescherming op hoge snelheid een smak maakt schaaft je huid helemaal kapot. Met een pak voorkom je dit soort letsel.

Meer te weten komen

levensloop

licentie

gevaren